Бања Топило чека статус

Бања Топило, за чије се термалне воде тврди да су веома лековите, удаљена је 25 километара од Ниша и још нема регулисан статус. Објекат који је 1992. године саградјен на термалном извору затворила је инспекција зато што нема градјевинску дозволу и од тада нико не може да користи базене који се у њој налазе.

У Бањи Топило нема гостију. Некада је у сезони, кажу, било више хиљада, па су многи мештани преуредили своје куће и викендице за издавање.

Један од њиј је и Љубиша Стаменковић који каже да гости зову, али да морају да одлажу долазак, и да вода помаже у лечењу костобоље.

Спорни објекат, у коме се наплаћивало коришћење базена, у већинском је власништву Привредног друштва "Бања Топило". Године 2003. године поднели су захтев за легализацију.

"Тај захтев је дуго времена као такав опстајао док се коначно није одлучило јер је земљиште враћено на коришћење граду", истиче Срђан Лакетић, из Секретаријата за привреду, "носилац грађевинске дозволе може бити само онај чије је земљиште."

У Привредном друштву кажу да им сем грађевинске инспекције, ниједна друга инспекција није оспорила рад, такође тврде и да су за коришћење извора плаћали надокнаду Министартсву пољопривреде. То надлежни оспоравају, наводећи да према Закону о бањама привредно друштво не испуњава услове за обављање делатности.

У међувремену, појавио се импровизовани базен на другом термалном извору. Температура воде у том базену је знатно виша од температуре у реци. Наша екипа је тамо затекла грађевински материјал, вероватно људи покушавају да сами уреде то место.

Крајњи циљ градске општине Црвени крст је да Топило добије статус бање.

"Бања Топило неће да се угаси, неће да престане са радом, већ хоћемо да озаконимо и да тај посао буде законит", наглашава председник Градске општине Црвени крст Мирослав Милутиновић.

Бранислав Пантић, председник Туристичког друштва Бања Топило] *Осипа се, нема продавнице више, нема кафане што је данас битно, нема никакав забавни живот, струја повремено нестаје...

У лепоти природе која окружује Бању Топило за сада могу сви да уживају, али је тешко рећи када ће моћи И у термалним изворима.

број коментара 0 пошаљи коментар