Мештани се враћају на Радан

У летњим месецима села на српским планинама оживе. Тако је и на планини Радан за коју кажу да је природна лепотица југа Србије која има специфичну климу. Али у селима Радана је све више повратника који су се вратили у свој завичај. Они се баве пољопривредом производе здраву храну како воле да кажу раде и уживају.

Зорица Арсић на своју дедовину вратила се пре 15 година и данас је каже своја на своме.

Иако јој као жени није лако да на планини живи сама Зорица је постала симбол планинске лепотице југа Србије. Ту је да дочека упути помогне да угости.

"Нисам се покајала и драго ми је што сам овде дошла на својој дедовини да живим до краја живота остаћу овде," каже Зорица Арсић из села Ивање.

Зорица има своју башту. Парадајз, краставац, паприка. Поред аронија, све природно. Прави мали рај.

А породица Вучелић је направила велики у селу Добре Воде. Живели су 40 година у Београду, а данас Милутин и његова супруга на својих 20 хектара чувају козе, овце свиње ускоро ће стићи и краве.

"То је моја жеља била, вратио сам се. Мислим да сам се препородио и одлучио сам да мало себи продужим овај живот," објашњава Милутин Вучелић из села Добра Вода, а Злата Вучелић додаје:

"Кад смо дошли то је била пустиња и требало је доста труда, рада, воље, љубави."

Вучелићи имају подршку синова, а њихови унуци овде уживају на летњем распусту.

"Ако у Београду већ имам пријатеље, овде ми је лепше, јер овде је природа ваздух је чист и овде могу увек да се играм и не може нико ништа да ми каже," наводи Вукашин Вучелић.

"Волим да храним животиње са дедом, да терам овце," каже Мина Вучелић.

Недалеко од Вучелића у селу Ивање Ратко Ђорић с поносом обилази свој воћњак. Из Бора се на очево имање вратио 2005. године.

"А ова година је изузетно понела. Ја више не знам шта да радим. Ја ћу имати 8 тона крушке, а шљиву не знам ни сам колико имам," каже Ратко Ђорић из Ивања. 

Тако се живи на Радан планини. Ради се и ужива. Да су путеви бољи у селу Добра Вода било би и више повратника, а Вучелићи су да им се зими недаће не би поновиле сами купили булдожер.

Ствари се окрећу и иду у супротном смеру и ништа није незамисливо. Као возило које се без брзине убрзава на овој чувеној узбрдној низбрдици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво