Уређење обала у Штитару код Шапца

После пријава и контроле инспекције, око 70 мештана Штитара код Шапца, одлучило је да уреди обале око њива, како би путеви у атару од скоро 2500 хектара били проходни.

Последњи пут, акција крчења такозваних обала у Штитару код Шапца организована је пре готово 40 година у време комасације, кажу мештани, задовољни што ће машине коначно ослободити пут од растиња и што је најважније очистити оближњи канал који је 2014. године поплавио пола села.

"Путеве који су у овом стању, не вреди ни много насипати, зато што су затворени од светлости, од сунца, не могу да се суше. Кад наспеш шљунак, он временом држи влагу и онда се разнесе под точковима трактора, тако да много то значи за село", каже Рајко Симић из Штитара.

Да реше проблем, челници Месне заједнице ангажовали су предузеће које ће за мање новца по домаћинству, уз помоћ механизације очистити од шибља око 7км обале са обе стране пута.

"Само смо их спојили, да се договоре на који начин ће плаћати, на који начин ће се радити", каже Душан Туфегџић, председник МЗ Штитар. И додаје: "Чисти се два метра поред пута и за следећу годину планирамо акцију чишћења целокупне површине обале".

Радове у атару Штитара контролише и комунална полиција, која је превентивно посетила власнике парцела и наложила да се терен очисти до 1.августа.

Александар Мићић из Комуналне полиције у Шапцу каже: "Мештанима који не буду поступали по договору и упозорењу са наше стране, бићемо приморани да уручимо прекршајни налог у висини казне од 5.000 динара и предмет да проследимо на вођење поступка саобраћајној инспекцији".

У селу кажу да Има и власника парцела који редовно сами одржавају обалу. Заједнички посао трајаће неколико дана, после чега ће мештани у интересу села организовати нову акцију насипања и уређења путева.

број коментара 0 пошаљи коментар