Сензорна соба за пожаревачки Центар

У пожаревачком Центру за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју отворена је сензорна соба. Сензорна интеграција је део терапије за тридесетак корисника Центра, а тај пројекат - уз Град, помогли су и донатори, међу којима је и рок група Ван Гог.

Сензорна соба састоји се од различитих елемената који потпомажу стимулацију чула слуха, вида, додира и мириса. Тако особе са поремећајем сензорне интеграције могу да истраже и развију своје сензорне вештине.

Ова соба је осмишљена са циљем да омогући стимулацију чула, пружи особама са одређеним развојним сметњама мир и помогне им да боље упознају своје окружење. По први пут користиће је корисници пожаревачког Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.

"Увођење сензорне интеграције као методе рада у нашу установу умногоме доприноси квалитету услуге коју Центар за дневни боравак пружа", истиче Јасмина Турудић, директорка Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Пожаревац.

Центар има тридесетак корисника, различите доби, а сензорна соба је део програма пожаревачког Центра за социјални рад за побољшање услова њиховог боравка.

"Напоменула бих да је у претходном периоду Центар за дневни боравак, односно Центар за социјални рад, испунио и своју законску обавезу, односно да је пре два месеца добио и лиценцу за рад од Министарства за рад, борачка и социјална питања", наглашава Татјана Рајић, директорка Центра за социјални рад Пожаревац.

Вредност сензорне собе је 396.000 динара, од чега је Град Пожаревац дао 115 хиљада.

"Што се тиче града Пожаревца", каже градоначелник Бане Спасовић, "сигурно ћемо издвајати и даље значајна средства за побољшање положаја једне овако значајне установе."

Међу донаторима који су помогли опремање сензорне собе су и Удружење ликовних ствралалаца "Милена Павловић Барили" и рок група Ван Гог, која се одрекла дела хонорара од Новогодишњег концерта у Пожаревцу.

"Волимо сву нашу децу и - као и до сада - за ове 33 године и у будућности ћемо", рекао је Звонимир Ђукић Ђуле, фронтмен групе Ван Гог. "Живимо са нашом децом, и за децу смо спремни да урадимо увек заиста и све. Рачунајте на нас и у следећим корацима, рачунајте на нас кад год то буде било потребно."

Са корисницима Центра за дневни боравак у сензорној соби радиће дефектолози који су прошли обуку за овај вид терапије.

број коментара 0 пошаљи коментар