Крагујевац: Сви судови под истим кровом

Министарка Нела Кубуровић потписала је уговор о изградњи Палате правде у Крагујевцу. На иницијативу Министарства правде, сви правосудни органи у том граду биће на једном месту.

Палата правде у Крагујевцу, простираће се на 23.000 квадрата. Радови вредни 25 милиона евра, финансираће се из државног буџета, и како је најављено почеће у септембру.

"У новој згради, биће смештено 11 правосудних органа -8 судова и 3 тужилаштва. Зграда је намењена за око 800 запослених, и то је највећи инвестициони пројекат у правосуђу у последњих неколико деценија", рекла је министарка Кубуровић.

Министарка је обишла зграду Апелационог суда у Крагујевцу, који је један од четири највиша органа судске власти у Србији, основан за подручје 8 виших и 22 основна суда.

"Услови у којима раде судије и запослени, нису адекватни, суднице су у подруму, и управо изградњом Палате правде, биће обезбеђена функционална зграда, биће боља повезаност свих органа, то ће допринети да и судије и тужиоци, имају адекватне услове за рад. Смањиће се трошкови одржавања зграда, пошто су на различитим локацијама, и оно што је битно, добићемо зграду, достојну функције коју обављају судије и тужиоци", истакла је министарка Кубуровић.

Она се захвалила граду, који је за потребе изградње зграде правосудних органам, уступила министарству правде, без накнаде, парцелу од 2 хектара. Министарка је најавила и скорији почетак изградње новог затвора, чиме ће бити отворена нова радна места у Крагујевцу.

Рок за завршетак радова палате правде, је 38 месеци.

број коментара 0 пошаљи коментар