Сабор у Предејану

Иако је некада била на раскрсници путева, општински центар Предејане је данас варош о којој се мало зна. Људи који овде живе поносни су на своју традицију. Цркву посвећену Светом Архангелу Гаврилу обнављали су скоро 10 година, а данас је у њој литургију служио и патријарх српски Иринеј.

Сабор у Предејану на дан светог Архангела Гаврила. Одувек посебан за мештане ове мале вароши на југу Србије у срцу Грделичке клисуре. И данас је гужва и данас има продаваца и купаца. Долазе људи из оближњих села и црнотравских махала, али није као некада.

"Било је величанствено, народ је много долазио са свих страна, а сад и они који су се одселили не долазе много", каже Миле Илић из Предејана.

Предејане данас има 1200 становника. Многи су се одавде иселили, а у свој завичај се враћају само у летњим месецима. Предејане је права ваздушна бања за коју су између два светска рата знали и чланови краљевске породице.

"Ваздух је леп, има где да се изађе, да одеш у село, лепих шума има", каже Злата Новаковић из Предејана.

Овде су људи изузетно поносни на традицију. Цркву су обнављали скоро 10 година, а у овој светињи уз присуство великог броја верника, свету архијерејску литургију данас је служио његова светост патријарх Иринеј.

"Успели смо да направимо од једне руине прави православни храм којим се ми поносимо и вероватно је зато данас и наш гост његова светост патријарх српски Иринеј", каже Драган Савић из Предејана.

Некада раскрсница путева са великом железничком станицом, данас поред Предејана пролази ауто пут на Коридору 10. Траса је заобишла саму варошицу али близину Коридора треба искористити за долазак инвеститора, јер данас од привредних објеката једино ради надалеко чувени мотел жила куцавица овог краја.

„Само смо зависни од транзита", каже Драган Павловић из Предејана. И додаје: "Пробаћемо да то сад променимо да овде људи дођу и проведу викенд".

Сат на железничкој станици у Предејану одвано је стао. Као симбол неког прошлог времена. Са друге стране модерна саобраћајница као доказ да је ново доба дошло и донело нову наду. А становници Предејана је не губе јер морају да имају бољу будућност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво