Шабац: Држава помаже младим пољопривредницима

За заснивање пољопривредне производње и опстанак на селу најчешће је потребна помоћ државе. За младе, носиоце газдинстава основаних прошле и ове године, отворен је конкурс за доделу подстицајних средства. Критеријуми су строжи него лане а новца је више.

Док већина омладине жели да живи у граду, двадесеттрогодишњи Милош Марковић из Румске, своју будућност види на селу. На обронцима Цера производи воће, а земљиште обрађује новом механизацијом коју је купио уз помоћ државе.

"Од механизације сам узео таруп, узео сам фрезу пипалицу и воћарски атомизер. То нам много значи, јер су тешки услови на селу што се тиче тих послова, и да није било тога, ја се не бих одлучио да останем на селу. Пошто већина младих одлази у градове, ја сам решио тим путем дао останем. Оженио сам се, планирамо принову.

Помоћ државе, кључна је за останак младих на селу. И поред строгих критеријума, конкурс за доделу средстава заинтересовао је бројне пољопривреднике млађе од 40 година.

] "То је једина врста подстицаја код којих се, пре рализације инвестиције, на рачун пољопривредника уплаћује  новац, он тек тад додаје својих 25% и реализује инвестицују", објашњава Зоран Бељић, ПССС Шабац, "и још једна предност широка лепеза опреме, како у биљној, тако и у сточарској производњи."

Висина подстицаја је 75% од вредности инвестиције. Млади пољоприведници који испуњавају све услове, могу да добију до милион и по динара.

"Само они пољопивредни произвођачи који су први пут уписани у регистар пољопривредних газдинстава од 1. 1. 2017. године могу да учествују на конкурсу", објашњава Бељић. "Друга измена тиче се величине пољопривредног газдинства, то је прилагођено величини пољопривредних газдинства ИПАД подстицаја."

Пољоприведник који конкурише за средства, не мора да буде осигураник ПИО фонда. Предност имају факултетски образовани, незапослени и вишечлане породице. Конкус је отворен до 15 августа.

 

број коментара 0 пошаљи коментар