Смедерево на туристичкој мапи Балкана

Смедерево је један од првих градова у Србији који је још 2006. године добио Туристички информативни центар, тада у склопу Туристичке организације. Међутим, деценију касније, Туристичка организација је престала да постоји, али инфо центар и даље ради.

Смедерево је један од градова на Дунаву, који, када је туристичка понуда у питању, има чиме да се похвали. Поред монументалне Тврђаве и летњег двора Династије Обреновић, ту је и Карађорђев дуд, али и кућа у којој је живео Нушић, као и гроб Димитрија Давидовића. Међутим, иако информације о понуди постоје на интернету, у самом граду мало је путоказа и смерница.

Јелена Мирковић, туристички информатор каже да се људи највише жале на сигнализацију: "Лоша је сигнализација, такође ми немамо ни довољно смештајних капацитета, у принципу су то приватни смештаји који имају 10 до 15 лежајева, не могу да приме сви групе од 50 људи, то је проблем са којим се суочавамо."

Када је 2016. године, Туристичка организација ликвидирана, инфо центар наставио је да ради у склопу новог Јавног Предузећа "Смедеревска тврђава" која је преузела делатност. Поред информација у центру се могу добити бесплатне мапе и брошуре.

"Дневно прође 30 до 40 људи кроз овај информациони центар, који питају за знаменитости у граду, где могу да ручају, где могу да буду смештени", каже Јелена Мирковић, туристички информатор.

Због малог броја смештајних објеката, углавном се туристи у граду задржавају само један дан. Ипак, посећеност је добра, само Тврђаву је прошле године обишло готово 80 хиљада људи.

Горан Јовшић, в. д. директора ЈП „Смедеревска Тврђава" каже да су много поносни на чињеницу да је Смедерево увршћено у туру 7 дана Балкана: „Јуче смо имали Тајланђане из Тај Пеја из Индонезије. То су једноставно туре као што постоји Праг 4 дана, Дворци Лоаре 4 дана или Тоскана 5 дана, е има и Балкан 7 дана. И сад пазите колико градова има на Балкану, али су ту Смедерево, Београд, Кустуричин Дрвенград, Шарганска осмица".

Ипак, један од највећих проблема са којима се суочава Смедерево је то што пристан за белу флоту и даље не ради, па туристички крузери, са 20 до 30 хиљада туриста на годишњем нивоу и даље само пролазе поред Деспотовог града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво