Делиблатски песак у очима уметника

Ликовна колонија "Делиблатски песак", најстарија манифестација у Панчеву, ове године одржава се 50. пут. Учествују сликари из Србије, Македоније и Бугарске, а неки од њихових радова наћи ће се на великој ретроспективној изложби крајем године.



Пре 50 година младим сликарима окупљеним око групе "Панчево 5" Делиблатска пешчара изгледала је као оаза слободе и мира, па су баш ту основали ликовну колонију, која је ускоро постала покретач многих културних дешавања у Панчеву.

Сликар Чедомир Кесић, један од оснивача колоније каже да је у почетку било 10 сликара: "Били смо млади, много тога нисмо знали. После се то развијало, усавршавало, ширило, долазили су сликари из иностранства, ширила су се пријатељства".

И ове године у близини Девојачког бунара окупило се 18 уметника из Србије, Македоније и Бугарске да стварају, размењују искуства и друже се.

"Ово овде је као мали рај, лепа је природа. Први пут сам овде, требало је да дођем пре 15-20 година, али нисмо имали контакте. Овде сам упознао дивне људе", каже Томислав Нешковски, сликар из Македоније.

Јелена Стошић, сликарка из Ниша преноси своје утиске: „Сви ми сликари живимо у градовима, па једва чекамо да дођемо у природу, да ту нађемо инспирацију, да упознајемо људе и стичемо искуства".

Након пола века колоније Културно-просветна заједница Панчева сакупила је богат фонд од 1300 слика, а део тога биће приказан јавности.

"Намера је да на јесен, при крају године направимо велику ретроспективну изложбу под називом "Сведочанство времена", где би се показало то велико богатство којим колонија располаже", каже Стојан Бошков из Културно-просветне заједнице Панчева.

Неки од панчевачких сликара учествоваће на другим ликовним колонијама, па ће се својеврсна уметничка размена на тај начин наставити и у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара