Делиблатски песак у очима уметника

Ликовна колонија "Делиблатски песак", најстарија манифестација у Панчеву, ове године одржава се 50. пут. Учествују сликари из Србије, Македоније и Бугарске, а неки од њихових радова наћи ће се на великој ретроспективној изложби крајем године.Пре 50 година младим сликарима окупљеним око групе "Панчево 5" Делиблатска пешчара изгледала је као оаза слободе и мира, па су баш ту основали ликовну колонију, која је ускоро постала покретач многих културних дешавања у Панчеву.

Сликар Чедомир Кесић, један од оснивача колоније каже да је у почетку било 10 сликара: "Били смо млади, много тога нисмо знали. После се то развијало, усавршавало, ширило, долазили су сликари из иностранства, ширила су се пријатељства".

И ове године у близини Девојачког бунара окупило се 18 уметника из Србије, Македоније и Бугарске да стварају, размењују искуства и друже се.

"Ово овде је као мали рај, лепа је природа. Први пут сам овде, требало је да дођем пре 15-20 година, али нисмо имали контакте. Овде сам упознао дивне људе", каже Томислав Нешковски, сликар из Македоније.

Јелена Стошић, сликарка из Ниша преноси своје утиске: „Сви ми сликари живимо у градовима, па једва чекамо да дођемо у природу, да ту нађемо инспирацију, да упознајемо људе и стичемо искуства".

Након пола века колоније Културно-просветна заједница Панчева сакупила је богат фонд од 1300 слика, а део тога биће приказан јавности.

"Намера је да на јесен, при крају године направимо велику ретроспективну изложбу под називом "Сведочанство времена", где би се показало то велико богатство којим колонија располаже", каже Стојан Бошков из Културно-просветне заједнице Панчева.

Неки од панчевачких сликара учествоваће на другим ликовним колонијама, па ће се својеврсна уметничка размена на тај начин наставити и у будућности.

број коментара 0 пошаљи коментар