Четврт века студеничке Духовне академије

Са благословом и уз подршку Српске православне цркве у Манастиру Студеници одржана је Летња духовна академија која већ четврт века промовише, подржава и едукује младе у области музике. Летња духовна академија завршена је концертом у Богородичиној цркви.

Студеници, једном од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе, пристају само највреднији догађаји који могу да опстану и истрају у дужем времену - то већ четврт века успева Летњој духовној академији.

"Лако је потрудити се за мало, лако је добити једну битку, али је тешко понављати напоре", истиче архимандрит др Тихон, старешина Манастира Студенице. "Баш због тога је овде очигледно истрајавање, ова Духовна академија је пример целом нашем народу како треба да се ради."

"Духовна музика у православљу, тачније оно што чујемо у току службе", каже проф. мр Владимир Милић, "то вам је пример праве примењене музике која се само у храму остварује у својој пуноћи."

За 25 година, Летња духовна академија стасала је у својеврсну институцију која је увек задржавала своју основну идеју, приближавање младих српској култури, традицији и православљу.

"Ова духовна академија представља благодат јер смо успели духовно али и уметнички да израстамо у овој дивној задуџбини", истиче Јаков Милутиновић.

"Најважније је пријатељство које смо стекли овде, с обзиром на то да је врло ретко да се на једном месту нађете с људима истих интересовања", наглашава Нешка Ранчић, полазница Академије.

Круна и 25. Духовне академије био је завршни концерт хора полазника којим је дириговао познати руски диригент Алексеј Анатољевич Жуков, који је истакао да му је част да пева српске и руске песме у духовном и историјском центру Србије:

"Дивна атмосфера, сам манастир - то је молитва и рад. Хвала Богу, осећам се врло добро, ја сам благодаран Богу и српском народу зато што се налазим на овом месту."

Летња духовна академија у Студеници  одржана јеу организацији Музичке омладине Србије, а њени уредници су Татјана Војнов и др Снежана Николајевић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво