Четврт века студеничке Духовне академије

Са благословом и уз подршку Српске православне цркве у Манастиру Студеници одржана је Летња духовна академија која већ четврт века промовише, подржава и едукује младе у области музике. Летња духовна академија завршена је концертом у Богородичиној цркви.

Студеници, једном од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе, пристају само највреднији догађаји који могу да опстану и истрају у дужем времену - то већ четврт века успева Летњој духовној академији.

"Лако је потрудити се за мало, лако је добити једну битку, али је тешко понављати напоре", истиче архимандрит др Тихон, старешина Манастира Студенице. "Баш због тога је овде очигледно истрајавање, ова Духовна академија је пример целом нашем народу како треба да се ради."

"Духовна музика у православљу, тачније оно што чујемо у току службе", каже проф. мр Владимир Милић, "то вам је пример праве примењене музике која се само у храму остварује у својој пуноћи."

За 25 година, Летња духовна академија стасала је у својеврсну институцију која је увек задржавала своју основну идеју, приближавање младих српској култури, традицији и православљу.

"Ова духовна академија представља благодат јер смо успели духовно али и уметнички да израстамо у овој дивној задуџбини", истиче Јаков Милутиновић.

"Најважније је пријатељство које смо стекли овде, с обзиром на то да је врло ретко да се на једном месту нађете с људима истих интересовања", наглашава Нешка Ранчић, полазница Академије.

Круна и 25. Духовне академије био је завршни концерт хора полазника којим је дириговао познати руски диригент Алексеј Анатољевич Жуков, који је истакао да му је част да пева српске и руске песме у духовном и историјском центру Србије:

"Дивна атмосфера, сам манастир - то је молитва и рад. Хвала Богу, осећам се врло добро, ја сам благодаран Богу и српском народу зато што се налазим на овом месту."

Летња духовна академија у Студеници  одржана јеу организацији Музичке омладине Србије, а њени уредници су Татјана Војнов и др Снежана Николајевић.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 29. јул 2018, 08:52)
Dragan Miric Bec [нерегистровани]

Poseta

Prva prlika i eto me u Studenici na par dan.Svakako cu obici i Savinu Gornju isposnicu koja deluje misticno/bozanstveno,gledao sam u Drugom dnevniku RTS,nedavno.

(субота, 28. јул 2018, 06:37)
Veljkovici Beograd [нерегистровани]

Biser srpske kulture

Nismo bili ucesnici Letnje duhovne akademije ali smo u par navrata posetili Studenicu i opet cemo ako Bog da.To je biser nase srednjovekovne kulture-Bogorodicna crkva je crkva nad crkvama,s pravom kazu.Gledali smo na RTS nedavno prilog o rekonstrukciji Savine Gornje isposnice na Studenickim liticama.Deluje nestvarno,Kad se taj kompleks zavrsi bice to parce neba na zemlji.

(петак, 27. јул 2018, 12:23)
Ivanjica [нерегистровани]

Vredi

Istrajala u vremenu,znaci da vredi,sto rece iguman Tihon

(петак, 27. јул 2018, 12:10)
Нада из Чачка [нерегистровани]

Незаборавне успомене

Ја сам била полазница Двадесете студеничке духовне академије и о њој могу да кажем све најлепше.Концертне пробе,сјајни предавачи из области музике,историје и духовности,гостопримљиво манастирско братство и старешина Манастира господин Тихон све је то на мене оставило диван утисак.Вероватно ћу се поново следеће године пријавити за Академију јер та манифестација заиста има своју вредност проверену кроз 25 година трајања.

(петак, 27. јул 2018, 11:33)
Полазник Академије из Крагујевца [нерегистровани]

Дивљење и велика захвалност

Изражавам велику захвалност старешини Манастира Студенице архимандриту Тихону и манастирском братству на топлом гостопримстви и свему што су добро учинили за нас полазнике Летње духовне академије током десетодневног боравка у великој српској светињи.Све је за незаборав.