Врањска ликовна колонија

У Врању се већ 17 година окупљају сваког лета уметници из земље и иностранства. Сви они, након завршетка Ликовне колоније, поклоне нека своја дела граду.

"Ово је Дафни. Она тражи од Богова да јој коса не буде права, већ разграната. Зато сликам како јој се коса претвара у гране на дрвету", каже Вероника Худцова, сликар из Чешке.

Плод маште, сликарска визија Веронике Худцове лепоту жене претвара у природу. Срђан Ћеранић својим делима упозорава на отпад који штети природи, загађује је.

"Видиш како неки људи изражавају себе кроз слику, кроз цртеж, кроз различите неке материјале које употребљавамо, јако је лепо", каже Милица Јовић, сликар из Врања.

Лепоту је свако од уметника проналазио у природи у свом кутку по жељи и потребама.

Звонко Ивановић, сликар из Словеније каже да је за њега посебно искуство стварања у природи: "Вучем све из природе, јер сам рођен у природи и из природе вучем све што ми треба".

"Целе године смо сами у својим атељеима и радимо. Ово је прилика да се окупимо, дружимо, живимо истим духом, зато што имамо исте интересе", каже Тони Чатлески, сликар из Македоније.

Седморо уметника из Србије, земаља у окружењу и Чешке, стварало је нова дела. По пет слика оставиће граду.

О томе говори Гордана Димитријевић, директор Народног универзитета у Врању: "Чини ми се да се никада до сада није десило да они ураде свих 5 слика. Обично оставе по две слике граду и једну у хуманитарне сврхе".

Слике настале током 17.ликовне колоније, Врањанци ће моћи да виде од септембра у Галерији народног универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се