Обнављају се школе у Свилајнцу и околини

Док су деца на распусту општина Свилајнац започела је најобимнију реконструкцију школских објеката до сада, вредну 400 милиона динара. Новина је да ће у 12 села од септембра бити отворени дечији вртићи и биће бесплатни.

Остали су само голи зидови и школа "Јован Јовановић Змај" коју похађа 1600 свилајначких основаца добиће потпуно нов изглед.

Рок за завршетак радова је 10 месеци тако да ће 26 разреда у септембру бити размештено по другим објектима у граду.

Реконструкцију и опремање заједнички финансирају општина и Влада Србије преко Канцеларије за јавна улагања.

"Овде се ради апсолутно све, само зидови и габарити остају исти.Све друго биће ново, од школског дворишта, замена крова, нове изолације, замена столарије, нове трпезарије, кухиње, наравно све нове учионице, сви нови мокри чворови," каже Предраг Милановић, председник општине Свилајнац.

И у Радошину се уређује школа, такође од пода до крова, а гради се и нова котларница.

"Сви се радујемо због нове столарије и грејања, пуно ће значити деци, ево сад ћеркица креће у први разред, до сада је то заиста било тешко за грејања на дрва се ложила пећ," каже мама будућег првака Данијела Солунац Михајловић.

Пошто у сеоским школама има све мање ђака, дакле вишка просторија, општина је одлучила да ту поред предшколских одељења на шта је обавезна, одвори и дневне боравке за мању децу.

"Оно што је новост не само за Радошин већ за 12 МЗ на територији наше општине и што је такође обећано у разговору са грађанима јесте отварање дечијих вртића у свим сеоским срединама где за то постоје услови, а кад кажем услови мислим на број деце," објашњава Драгана Радевић, заменик председника општине.

Сви објекти који се реконструишу у Свилајнцу биће енергетски ефикасни. Спортска хала, будући затворени базен, Природњачки центар, 2 школе и Дом здравља биће прикључени на нову топлану која ће користити отпадно дрво као енергент.

Циљ је уштеда, а вишак новца биће усмерен на даље побољшање услова за живот, већи конфор и решавање социјалних питања становништва.

број коментара 0 пошаљи коментар