Санирају се штете од невремена у селима Љига и Велике Плане

У делу љишке општине због поплава и штета од бујица два пута је проглашавана ванредна ситуација у протеклих месец дана. Локална самоуправа је расположива средства у буџету утрошила након прве елементарне непогоде, па је зато сада у помоћ притекла и војска. И у општини Велика Плана штете на објектима и у пољопривреди су милионске.

У најугроженијим љишким селима, уместо локалне механизације, војска тренутно санира последице које су за собом оставиле бујице.

У Козељу, приоритет је чишћење корита реке Козељице и оспособљавање до скора неупотребљивих локалних путева.

"Много је боље сад. Људи су изашли у сусрет. Војска је дошла да помогне да уради да санира ове последице ових елементарних непогода, унеколико да ублази ово", каже Михајло Павловић, сел из Козеља.

"Најургентније је било главни пут и корито реке, а сад да искористимо машине да поправимо и ове путеве које је вода однела такодје који су около главног пута", наводи Миша Илић, председник МЗ Козељ.

"У општини Љиг, након две елементарне непогоде, процењена штета је око 300 милиона динара. У осам месних заједница треба санаритаи око 200 километара сеоских путева. Од Канцеларије за јавна улагања, у Љигу очекују око 200 милиона динара за санирање корита реке Козељице и изградњу мостова", објашњава Драган Станковић, капетан Војске Србије.

"Мислим да ћемо одрадити све у складу са могућностима. Мислим да ће путеви бити проходни у наредних најдуже петнаестак дана. Већи део тих путева је и проходан", каже Драган Лазаревић, председник Општине Љиг.

Последице незапамћеног града и у неколико села у општини Велика Плана тешко ће се надокнадити. Јунско невреме, угрозило је производњу на фармама.

У домаћинству Рада Богдановића у Милошевцу, уништен је део штале и усеви на 400 хектара.

Игор Матковић, председник општине Велика Плана, наводи:

"Укупно, ако то саберемо то је неких 11,5 милиона евра. Огромна средства и имајући у виду да су штету претрпеле и друге општине у Србији огромно је то издвајање и за Владу Републике Србије, тако да смо ми за ово сто смо добили захвални а за остало ћемо се борити да помогнемо шта и колико је могуће."

Канцеларија за јавна улагања Републике Србије надокнадиће део трошкова за штете на грађевинском материјалу, које су у Великој Плани процењене на око 150 милиона динара.

број коментара 0 пошаљи коментар