Ужичанин Урош Тешић успешно студира у Цириху

После основног и средњег образовања које је завршио као ђак генерације, а потом и просека од 9,8 на Електротехничком факултету у Београду, 24-годишњи Ужичанин Урош Тешић, уместо запослења у светски познатој ИТ компанији, одлучио се за мастер студије у Цириху. Сада размишља о докторату и могућности да стечено знање пренесе младима у Србији.

Са најбољим оценама завршио је основно, средње и факултетско образовање, успешно се ближи завршетку мастер студија на престижном швајцарском ЕТХ универзитету, али је, како каже, највише уживао у организацији ужичког књижевног фестивала и пракси у светски познатим ИТ компанијама.

„Много је занчила та прва пракса коју сам добио у „Мајкрософту" у Београду. Кад сам завршио ту праксу, асистент са факултета је препоручио неколико колега и мене за праксу НВДИА у Санта Клари у Америци. И дају нам да радимо не на школским пројектима већ на онима који њима требају и односе се према нама као себи равнима и запосленима," каже Урош Тешић.

Тада,  а и касније, у њујоршкој компанији Блумберг", Урош добија понуду за посао, али уз стипендију без икаквих обавеза, успешно наставља даље школовање у Швајцарској.

„А у Цириху, можда највише ми недостаје ужичка комплет лепиња,.. Моји планови су да завршим докторске студије на ЕТХ пошто ми се свђа град и услови за докторанте у Швајцарској су феноменални. Затим за неких 10-так година, када стекнем одговарајуће знање, можда се и вратим у Србију ако буде имала отворена нека позиција, можда наставим да предајем у Швајцарској или оснујем неки свој старт-ап, али то је далека будућност," наводи Урош Тешић.

И док припрема завршне испите, малади програмер, ових дана ужива у свом граду и како скромно каже, још увек незаслуженој пажњи медија и овдашње јавности, за успехе које је до сада остварио.

 

број коментара 0 пошаљи коментар