Повртари из Мужље удруживањем повећавају профит

Последњих година извоз поврћа из Србије расте, али је наша земља такође и велики увозник. Повртари кажу да је за стабилност домаћег тржишта и вишкове поврћа за извоз неопходно и удруживање, јер су са већим количинама конкурентнији.

Артур Мајорош, повртар из Темерина, често све што произведе прода на велико и по нижој цени, јер не може да чува производ. Определио се да повећа производњу и да са више различитих култура смањи ризик.

"За сада обрађујем око два хектара", каже Мајорош. "Радимо нешто мало белог лука и купусњача, али желим то да повећам и да убацим још шаргарепу."

Управо је шаргарепа на кванташким пијацама у првој половини јула била два пута траженија него у јуну. Како ће се понашати тржиште, за повртаре је непознаница када започињу производњу.

Ове године су, на пример, били изненађени ценама на велико младог кромпира и купуса, за које је плаћано 40, односно 30 динара по килограму.

Ерне Чикош, повртар из Мужље, каже да је очекивао вишу цену младог кромпира: "Изгледа, како улазимо у годину, да ће - уместо да пада - цена да иде горе."

Кишна година погодује купусу, каже Раде Ћулум, произвођач из Футога: "За сада све позиције говоре да ће бити доста купуса."

И сами повртари кажу да је неопходно повећање поседа, јер су профити другачији него пре десет година. Тада је породица могла живети од пет стандардних пластеника, а данас не може.

"Испод пола хектара једна фамијила што се тиче затвореног простора не може да дође до профита", истиће Ђула Мадарас, из Удружења повртара "Царска башта" у Мужљи. "И да би са таквим површинама могао да производи, онда мора да се интегрише према неким центрима."

Удруживање по моделу "Царске баште" у Мужљи код Зрењанина обезбедило је гајење десет хектара поврћа у затвореном простору и кооперацију са око 150 повртара. Да би све произведено лакше могло да се прода овде су инвестирали у нову хладњачу од 3.000 квадрата која треба да буде завршена у новембру. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво