Велика Плана: процењена штета од невремена

Невреме које је погодило месне заједнице Лозовик, Милошевац и Крњево у општини Велика Плана средином јуна нанело је штету грађевинским објектима, житницама и пољопривредним домаћинствима од готово 12 милиона евра. Нешто је санирано, али за комплетну обнову биће потребно најмање две године.

Тамо где је била пшеница, ниче млади кукуруз, који је посађен после невремена на само 16 хектара. То ће бити довољно за прехрањивање стоке, али на остатку имања од 400 хектара под сунцокретом, пшеницом и кукурузом, штета је 100 процентна.

"Ту је уложено у њега све, бачено је, прихрањен је, испрскан два пута, и то прво тоталом, други пут корективним хербицидом, надамо се да ако октобар буде како треба имамо неки део силаже", каже Раде Богдановић, пољопривредник из Милошевца.

Пшеница је била засађена на 160 хектара, а само од једног хектара у првој раној жетви било је и до 7 тона жита.

Раде Богдановић каже да су остали и без семена за јесењу сетву: "Ми увек сејемо око 200 и нешто хектара пшенице, тако да не знам шта да вам кажем, биће тешко."

У селу Лозовик готово 40 домаћинстава остало је без крова и помоћних објеката. Штета је процењена за само четири дана, али радови на обнови још трају.

"Што се тиче саме процене штете, комисије су за четири дана обишле све оштећене објекте", каже Игор Матковић, председник општине Велика Плана. И додаје: "Укупна штета на грађевинским објектима је 151 милион динара, сама штета се пријављује до 23. августа, људи могу да се пријаве без обзира што су комисије биле на терену, могу да се пријаве у месним канцеларијама у Лозовику, Милошевцу и Крњеву, да пријаве штету на грађевинским објектима и после ће Канцеларија за јавна улагања исплаћивати надоканде".

Овакво невреме не памте ни најстарији мештани. У Лозовику су житнице потпуно уништене, процењена штета је 100 одсто, у селу Милошевац уништено је 800, а у Крњеву 400 хектара њива, све укупне вредности око 10 милиона евра.

број коментара 0 пошаљи коментар