У шта шабачка села улажу новац од пореза

У селима у околини Шапца, ових дана, отворено је неколико градилишта, у оквиру реализације пројеката које су грађани изабрали на референдуму у децембру. Новац за радове обезбеђен је од пореза на имовину који локална самоуправа враћа грађанима на располагање. То је и један од два пројекта за који је Шабац добио НАЛЕД-ову шампионску титулу развоја. Проверавали смо, какви су ефекти.

Први новац од повраћаја пореза на имовину, мештани Варне утрошили су за уређење путева, центра села и школског дворишта, поправку уличне расвете и нисконапонске електромреже. На референдуму су се изјаснили за седам пројеката укупне вредности два милиона динара.

"Све је то урађено како треба, међутим, то су мала средства за једно село да се уради толико ставки. За следећи референдум, мислим да ће се људи определити за једну ставку", каже Милан Марковић из Варне.

Драган Марковић из Варне каже да је сад добро: „И трафику смо набавили, и неке тезге, да имамо пијацу, мало да мештани могу купити нешто, да не морају да иду далеко у град".

У суседном Јевремовцу, почела је изградња нове сеоске амбуланте. То је био једини предлог мештана на референдуму, јер је постојећи објекат за хиљаду и петсто пацијената из два села неуслован.

"Сматрам да ће ова нова амбуланта да нам много значи, можда ће радити и викендом, јер овако ради пет дана у недељи, ту нам је докторица и медицинска сестра", каже Милан Гајић из Јевремовца.

Добра вест је да Јевремовац има све више деце, од ове године још једно одељење у вртићу и школи.

Милан Васић, председник МЗ Јевремовац каже да ће растеретити постојећи вртић: "Пребацићемо један део у тај простор где је стара амбуланта, који ће бити адаптиран, тако да ћемо две јако добре ствари урадити за Јевремовац".

У другим месним заједницама, различите су потребе и одлуке грађана, од улагања у сеоске бунаре до градње цркве.

"Драго ми је да се сви пројекти о којима су се грађани изјашњавали приводе крају", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца. И додаје: "До краја ове грађевинске сезоне сви ће бити завршени. Истовремено, позивам све грађане да се уписују у списак за непосредно изјашњавање, како бисмо у септембру имали нову туру референдума".

Ове године у оквиру пројекта повраћаја новца од пореза на имовину у Шапцу, око 100 хиљада грађана, у 60 месних заједница изјаснило се како ће потрошити и више од два милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво