Разнобојна сарадња: Морахалом и Суботица

Локалне самоуправе у Војводини и Мађарској бројним заједничким прекограничним пројектима које финансира Европска унија доказују да су односи двеју земаља на "историјском максимуму". То је случај и са пројектом "Разнобојна сарадња" којим ће Морахалом и Суботица добити нове објекте културе.

Ниче српски културни центар у Морахалому у Мађарској покрај мађарско-српске границе. Ову познату бању годишње посети више од 250.000 туриста из Србије што је био разлог да се ИПА пројектом прекограничне сарадње уговори изградња културних центара на Палићу и Морахалому:

"Без обзира на границе, Мађари и Срби умеју да граде заједничку будућност. Нашли смо тачке које нас спајају и које су прихватљиве за обе стране, а то су култура и туризам", истиче Золтан Ногради, градоначелник Морахалома. "Дакле све оно што ће у доброј вољи приближавати два народа."

У Суботици је, са извођачем радова, потписан уговор о изградњи мађарског културног центра вредног 77 милиона динара.

Циљ програма у оквиру пројекта је да наши суседи знају шта се дешава на Палићу, у Мађарском културном центру, истиче Тимеа Хорват, заменица градоначелника Суботице:

"Да упознају наше програме и да посећују наше представе. Исто тако, са друге стране границе, ми ћемо имати могућност да посећујемо њихова културна дешавања." 

За становнике Месне заједнице Палић овај пројекат значи остварење вишедеценијског сна. Како истиче Марта Добо, председница Месне заједнице Палић:

"Добро је што ће бити близу школе, то ће допринети да наша деца не лутају, него да имају место где ће да очувају што су наследили од предака." 

Пројекат "Разнобојна сарадња" Европска унија финансира са 3,2 милиона евра. Српски културни центар у Морахалому треба да буде отворен на Савиндан наредне године, док ће мађарски Дом културе на Палићу бити завршен до септембра 2019. године.

број коментара 0 пошаљи коментар