Дружење и учење у школи пријатељства на Тари

На Тари је у току 18. школа пријатељства, у организацији „Наше Србије", у којој је више од сто седамдесеторо деце из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Молдавије и Русије. Средишњи догађај Школе пријатељства је Дан руско-српског пријатељства.

Кроз игру се најбоље учи језик, показала су деца, и на спортским теренима , али и на еколошким радионицама, извидјачким, школи музике, сликања, етнологије.

"Свиђа ми се да учим српски; сличан је руском и није много тежак. Учили смо историју и српски речник", каже Степан Лопатин који је дошао из Москве.


"Причали смо о празницима у Србији и Русији, Масленици, Божићу, Новој години, и научили смо о неким овдашњим празницима, на пример о Савиндану", наводи Ана Куропатова из Москве.

Анђелија Милојковић из Поповца у Србији каже: "У Москви има нешто као покладе код нас и они се маскирају и на тај дан пале неку велику лутку коју су направили, која је у облику сунца и која означава да долази пролеће."

Због начина на који, кроз српско руски код, негују и чувају национални идентитет, тарска школа од прошле године је део велике евроазијске школе, а уз подршку руске православне цркве и Фонда социјалних и културних иницијатива Светлане Медведев.

"Ово је веома важан пројекат где се деца уче пријатељству, уче да комуницирају две блиске нације, Србија и Русија, православна браћа", наводи Дмитриј Соловјев, из Фонда за социјалну и културну иницијатву Светлане Медведев.

"Управо њихова срећа и радост деце која овде долазе, њихово дружење и оне сузе када се растају, заправо јесу оно највредније због чега ми радимо и због чега постојимо", наводи Никола Косовић, руководилац пројеката "Наша Србија".

Због пријатељства за цео живот, заснованог на толеранцији и поштовању, камп на тарским обронцима, једини је ове године у Србији и под покровитељством Унеска.

број коментара 0 Пошаљи коментар