Нове оперативне методе у шабачкој болници

У шабачкој болници урађена је прва лапарoскопска операција дебелог црева. Реч је о едукативној и показној интервенцији који су урадили стручњаци из Београда, у присуству колега из Шапца.

Операција је успешно завршена, а пацијенткиња се, према речима лекара оправља на интензивној нези.

Реч је о едукативној и показној интервенцији који су урадили стручњаци из Београда, у присуству колега из Шапца и педставља значајан помак у развоју хирурушке службе у овој установи.

Очекује се да ће до краја године бити урађено још неколико лапароскопских операција дебелог црева, а када болница набави опрему која јој недостаје, то ће бити стандардна метода.

Пацијенти који се оперишу на овај начин, брже се опорављају, и болницу напуштају за четири до пет дана. Квалитет захвата је према речима лекара, исти као класичном методом.

"Ова процедура ће сигурно бити имплементирана у неком наредном периоду. И рутински ће се радити у шабачкој боници. Ту нећемо стати, идеје је дугорочно, визија је да ове лапараскоспке операције буду и гинеколошке, и на остатку дигестивног тракта, на желуцу, танком цреву. Операције слепог црева се данас рутински раде овом методом. Ово је минимално инвазивна хиургија, хирургија која прави минималну трауму за пацијента, минимална траума ткива, минимално је и крварења, пацијенти остају дупло краће у болници, и брже се враћају послу и нормалном животу", објашњава др Слободан Поповић, в. д. директорa шабачке Опште болнице.

"Ове операције се већ раде по Србији, кренуо је национални пројекат пре отрилике два месеца, наш нациоионални кординатор је професор Амџад Парвајз из Велике Британије који учи нас, а ми даље ширимо знање по Србији", каже др Миљан Ћеранић из Клиничког центра Србије.

Рано откривање болести доприноси бржем и лакшем излечењу, због тога су превентивни прегледи јако битни.

У шабачкој болници, класичном методом годишње се уради више десетина операција дебелог црве.

Лапароскопски се већ неколико година оперише само жуча кеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво