После проблема у откупу малина, губитак воћара и на купинама

У ариљском крају поједине хладњаче престале су да откупљују купине, због лошег квалитета, због чега је, тврде произвођачи на појединим откупним местима цена од 30 динара преполовљена. За већину воћара даља берба је неисплатива.

Породица Аца Милосављевића у Миросаљцима живи од воћарства, али не беру купине, јер их је хладњача обавестила да је зауставила откуп.

"Чекамо ту плату једном годишње, без регреса, без плата сваког месеца, без пензионог, социјалног", каже Милосављевић. "И сад кад дођемо да ту плату узмемо, ево видите шта се догађа. Те плате нама ове године нема, није имало прошле године, нема нам ове године."

Житељи Миросаљаца стрепе од доласка зиме, јер се након проблема у откупу малина, суочавају са новим губитком очекиваних прихода. Већини је воћарство једини извор прихода.

"Овде нема домаћинства које се бави неком озбиљном производњом да нема од двеста до петсто хиљада дуга", истиче Милојко Милутиновић. "Како ћемо ми то да платимо? Намети иду, струје иду, прирези, све се друго нагомилава, платити мораш."

"Имаћемо још који месец", каже Радиша Ђукић, "а зимус видећемо шта ће бити. На улицу, на казане, шта ћемо?"

Воћари би прихватили савете стручњака, како да род купине сачувају од обилних падавина, али кажу да се углавном сналазе сами. Поједини произвођачи окупљени у задругу лагерују воће, чекајући да се дефинише стратегија, којом би се нашао излаз из хаотичне ситуације, која је ове сезоне кулминирала.

"Ако мислимо да наставимо ову производњу. Ако не, онда ће то бити угашено, млади људи ће отићи у иностранство, ово више неће имати ко да занови производњу", наглашава Божо Јоковић, директор ЗЗ "Агро еко воће" Ариље.

У другим крајевима Златиборског округа купине се и даље откупљују, али произвођачи не знају колико ће то трајати, не само због цене већ и због учесталих временских непогода ове сезоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво