Најмлађи доктор медицине у ваљевској болници

Најмлађи доктор наука у Општој болници у Ваљеву је специјалиста интерне медицине Душан Ружичић. У докторској тези дошао је до иновативних решења за откривање коронарних болести код жена. Проблем је, међутим, што наши закони не регулишу на адекватан начин бављење научноистраживачким радом на секундарном нивоу здравствене заштите.

Доктор медицинских наука, Ваљевац Душан Ружичић, повезао је кардиологију и онкологију, односно болести дојке које до сада нису довођене у везу.

"Докторска теза је конципирана тако да прати повезаност, односно корелацију између калцификата артерије дојки, који немају прогностички значај у смислу малигне болести дојке, и тежине коронарне болести која је, знамо сви, има пандемијски карактер код нас и у свету", објашњава др Ружичић

Васкуларна калцификација дојки налаз је који се добија мамографијом, али до сада није посебно анализиран код жена изнад 45 година.

Простора и услова за бављење научноистраживачким радом у Општој болници нема, што је ограничавајући фактор за лекаре који су се определили да остану у Ваљеву.

Жеља др Ружичић је да се децентрализује наука: "Како бисмо добили ресурсе од Министраства науке или Министарства здравља, рецимо за неке нове реагенсе у лабораторији који нису у употреби за клиничку праксу већ се  за сада користе искључиво у научноистраживачке сврхе."

"Имамо огромну количину клиничких података које се налазе у здравственим установама, а с друге стране имамо универзитете који не могу да приступе тим подацима", подсећа Мира Вуковић, руководилац Едукативног центра Опште болнице Ваљево. "Захваљујући томе што сам радила у тиму са др Ружичићем и што се залажем да се у секундарној заштити, свакако, морају одобрити истраживања, могућност да се раде медицинска истраживања, ни ја нисам прешла на терцијарни ниво."

По законској регулативи научна истраживања у области медицине обављају се у универзитетским центрима, односно на терцијарном нивоу здравствене заштите.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи