Крушевац шампион промоције туризма и културе

Од младенаца у средњовековним одорама и венчања у дворској цркви Лазаревог града, до шампиона локалног развоја у промоцији туризма и културе. То је пут којим је уз треће групно венчање, Крушевац стигао до значајног признања у заједничком пројекту НАЛЕД-а, Развојне агенције и РТС- а.

По узору на српску властелу у крушевачкој Лазарици до сада се на вечну љубав и слогу заветовало шест парова.

Средњовековно венчање, трећу годину за редом , круна је витешког фестивала, а од недавно и део понуде Туристичке Организације.

"Идеју смо имали од нашег другара Богдана који се претпрошле године женио на овај начин. Ми смо били присуствовали и јако нам се то свидело," рекли су младенци Тамара Ђурђевић и Иван Младеновић.

"Ми смо ратни младенци, 1999. године смо се венчали и онда смо мало одлагали ово црквено ванчање. Али пошто је у овом духу средњег века, јако нам је велика част и задовољство што смо део тога," рекли су Радмила и Младен Костић.

У сватове поред најближих долазе радознали Крушевљани и туристи, који младенце заједно са витезовима, штитоношама и дамама обученим по моди из четрнаестог века прате до олтара.

У древној Лазарици, обави се стотинак венчања годишње и ако се изузму младеначке одоре обред је готово идентичан.

,,Само што су онда на црквенословенском служили читали и певали, а ми смо то данас на савременом српском да би сви могли да чују и учествују у томе," објаснио је Жељко Марковић, старешина цркве Лазарице.

Средњовековно венчање, је сегмент туристичке и културне промоције некадашње српске престонице са поруком.

Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца, рекла је:

,,Да не само они који су у Крушевцу, већ из целе Србије и са тране додју и да виде како је то некада изгледало у средњем веку , да промовишемо Крушевац, да промовишемо једну вредност породице  и да на неки начин утичемо и на наталитет који нам је  проблем у Србији."

Спој традиције културе и историје на занимљив , истовремено  и иновативан начин је сигуран пут до гостију.

А ефекти у локалу су вишеструки.

"Тако да је за нас врло битно и значајно повећање броја долазака, али и броја ноћења , која неких 20 посто чак већи у односу на републички просек. Одражава се и на боравишну таксу, али наравно и на ванпансионску потрошњу, а то је у угоститељским објектима" рекла је Сузана Милосављевић, директорка ТО Крушевца.

Манифестације попут средњовековног венчања су итекако побољшале позицију Крушевца на туристичкој мапи Србије.

С обзиром на то да граду недостаје смештајних капацитета, завршетак реконструкције највећег хотела у центру, омогућиће веће планове не само у области манифестационог већ и конгресног туризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи