Врање: Уклањање отпада по европским стандардима

Прва санитарна депонија у нашој земљи изграђена је у Сувом Долу код Врања, 2002. године. Век трајања јој је 15 година, али је прошле године рециклирана и век је продужен за још четири године.

Одлаже се и одваја комунални отпад на депонији "Метерис" из 90 одсто домаћинстава у Врању и околним селима, дневно 250 метара кубних. Од како постоји санитарна депонија, уклоњено је 180 сметлишта.

Депонија је по европским стандардима, смеће се на крају дана прекрива танким слојем песка, да се спречи ширење непријатних мириса, заштити животна средина.

Нела Цветковић, из ЈП "Комрад" у Врању каже: „Имамо и био трнове који отклањају гасове у ваздух. Након тога вршимо сва мерења која су неопходна када су у питању емисије гасова, контолишемо отпадне воде. До сада није било недозвољених супстанци".

У плану је изградња регионалне депоније, биће десет пута већа од садашње. Ту ће се одлагати смеће из свих седам општина Пчињског округа. Сметлиште у Бујановцу годинама загађује околину, угрожава насеље. Поред њега се гради трансфер станица за рециклажу отпада. Оно што не може да се рециклира, одвозиће се на депонију код Врања.

"Грађевински радови би требало да буду окончани за месец дана. Опрема је стигла, биће монтирана, тако да депонија неће бити оваква каква јесте. Биће санирана, све оно што може да иде у рециклажу ићи ће", каже др Стојанча Арсић, потпредседник општине Бујановац.

Сметлиште је близу реке Јужне Мораве. На неким деоницама има пластичних кеса, флаша, смећа. Већина стиже са притока Јужне Мораве, али не све.

Ивица Ташковић, начелник Комуналне полиције у Врању каже да су имали случај да је један суграђанин прошао колима најмање 4,5 контејнера, онда стао на самом моравском мосту и из свог аутомобила бацио 2 џака комуналног отпада.

Казне за бацање отпада на недозвољеним местима су од 10 000 динара за физичка лица до 50 000 динара за предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво