Летња школа уметности у Лесковцу

Педесет студената уметности из Србије и десетак земаља света истражује и ствара ових дана у Лесковцу. Летња школа уметности резултат је сарадње Универзитета уметности у Београду и Лесковачког културног центра.

Утисци се слежу, материјал пакује. Вучје као инспирација студентима уметности из Кине, Пакистана, Португалије, Словачке, Србије и региона - природне лепоте, топлина људи, урушена индустрија.

"Време је тамо стало, али људи су пуни наде, енергије, емотивни су, љубазни, дочекали су нас раширених руку", наглашава Мао Ји из Кине.

Мариам Баниасади, студенткиња из Ирана, први пут је у напуштеној фабрици: "Нашла сам нешто о чега ће настати уметничко дело."

Студенти Факултета драмским уметности на сцени.Стари лесковац, његови људи, надимци отварају хоризонте будућности. Медју студентима из Немачке и Кине има и Лесковчана.

"Било је интересантно да мапирамо град према томе где је која породица живела", каже Јелена Ђокић, студенткиња ФДУ.

Марија Станишић, студенткиња историје уметности, истиче да јој је било корисно  да видиЛесковац из неког другог угла - из угла станаца.

Традиција, богата историја и култура плодно су тле за студенте свих факултета Универзитета уметности у Београду.

"Толико има материјала да то у овом кратком временском периоду није могуће ни постићи у целини, али је свакако више него загребано оно што су основни нивои", рекла је Јована Караулић, докторанд - ментор радионице.

Према речима Зорана Ерића, ректора Универзитета уметности у Београду, све радионице ће премијерно приказати резултате свог рада у Лесковцу, а онда ће пред крај лета у децембру бити репризиране у Београду.

Лесковачки културни центар радо се одлучио на ову сарадњу. Била је то  прилика, како истиче Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра, да педесеторо људи, будућих академских грађана, упозна Лесковац види га својим уметничким очима и на неки начин преточи у своје уметничко стваралаштво.

На добитку су и студенти композије који су радили са најбољим дечјим хором у земљи. Резултат ове радионице, на репероару Звездица - четири старе лесковачке песме у новом аранжману.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи