Између Дрине и Таре

Током пет јулских дана, када због Дринске регате, кроз Бајину Башту прође до 100.000 туриста, градић под Таром живи као у грозници. Потом се све утиша, али назнаке онога што би ову варош могле изместити из друштва недовољно развијених општина су јасне.

Овде се, некако одувек живело од планине и реке: столећима су шуме Таре биле неисцрпни извор грађе, која се спуштала, низводно, Дрином. Шездесетих година прошлог века изграђена је хидроелектрана, привреди краја, најачи ослонац. Касније су, у лошим приватизацијама, пропала многобројна предузећа, па и производња чувеног дувана "Бајиновац", а Бајиној Башти планина и река остале као најважнији - туристички потенцијал.

Драгољуб Димитријевић, из Обреновца каже да је први пут ту: „Фасциниран сам кад сам видео ову лепоту, изузетно импозантно изгледа, прелепо".

Уз два хотела, у Бајиној Башти ничу нови апартмански комплекси, мештани издају сваку сваку слободну собу, али још од априла, за Дринску регату, места нема.

"Жао ми је, чак и неких традиционалних гостију који су годинама на Дринској регати, попут гостију из Македоније, гостију из Црне Горе, који су закаснили са потражњом за смештај", каже Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта.

А када регата прође, варош на крајњем западу Србије, уз границу са Босном, збраја путеве, и путничке и робне, који би јој могли променити свакодневицу.

Маријана Марковић, предузетница из Бајине Баште каже да је цело лето - хаос: "Од маја до октобра, град је пун туриста. Нон-стоп. То су, углавном странци, Кинеза највише, они кад дођу овде, одушеве се природом, али погледајте само какви су нам путеви".

Путоказима су Бајинобаштани давно одредили удаљеност до светских метропола. У међувремену постају све интересантнији житељима тих великих градова, али се, некако сада, ти километри чине све дужим, јер главне саобраћајнице, одавно, вапе за обновом. 

"Прешли сте Кадињачу, рупа на рупи, исто је ка Дебелом Брду, овај пут лош. Бајиној Башти фали та инфраструктура", каже Видан Радовановић из Бајине Баште.

До краја септембра, биће готов идејни пројекат за изградњу тунела кроз Кадињачу, који би решио проблеме, барем на правцу ка Ужицу. До тада је обнова, некада јаке прерађивачке индустрије, незамислива, али су барем туристи, кад виде ову бајинобаштанску ризницу, уверени, да њихово путовање, није било узалудно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се