Зрењанин: Више рампи за особе са инвалидитетом

У Удружењу параплегичара Банат у Зрењанину наводе да у овом граду немају тачан податак где се све могу градити рампе које би користиле особе у инвалидским колицима, јер је за неке од објеката потребна грађевинска дозвола. Закон дозвољава и да се на неким местима постави рампа без предходне сагласности надлежних, а ту могућност су искористили у месној заједници "Доситеј Обрадовић".

Некадашња вишеструка победница светског купа у стрељаштву за инвалиде Снежана Николић прва је користила нову рампу постављену у објекту Месне заједнице Доситеј Обрадовић у Зрењанину. Снежана поздравља овај потез и уједно подсећа надлежне да треба да консултују особе са инвалидитетом пре градње рампи.

„Рампа треба да има нагиб такав да особа са инвалидитетом у инвалидским колицима може самостално да се попне на ту рампу", каже Снежана Николић. И додаје: „То је поента, да ми будемо независни и да сами функционишемо."

У удружењу параплегичара Баната наводе да нема актуелне анализе где се све у граду могу поставити рампе. Последња студија је рађена 2011., а за највећи број локација потребна је и грађевинска дозвола.

Ненад Крбавац из Удружења параплегичара Баната каже да то може бити неки стари објекат који је под заштитом споменика културе или неки други објекат где је заиста потребна дуга и велика рампа, која не може да се без одређене документације постави.

У Месној заједници "Доситеј Обрадовић" у Зрењанину наводе да су за инвалиде успели да изграде и кошаркашко игралиште на коме су организовали и прво такмичење. За овакве акције, а и за градњу рампе нису потребна велика средства.

О томе сведочи и Душко Радишић, председник МЗ "Доситеј Обрадовић": "Средства су заиста минимална, свега двадесетак хиљада, што је омогућило много за особе са инвалидитетом. Најважније је да они буду самостални и да за њих препреке практично не постоје."

Стандард је да нагиб рампе не сме бити већи од пет одсто, да би особе у колицима могле да користе рампу без помоћи других. Разлика постоји, ако су растојања дужа од шест метара, где нагиб може бити највише 8,3 одсто. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се