Берба боровница на Власини

На Власини, на висини од 800 до 1600 метара, боровница има у изобиљу. У току је берба, боровницу неки беру ручно за своје потребе, али има и берача који недозвољеним средствима уништавају ове шумске плодове. То спречавају власински Чувари природе који су свакодневно на терену.

На падинама Чемерника, Плане, Вртопа и Стрешара Чувари природе свакодневно контролишу бербу боровница. Траже потврде од берача да су стручно оспособљени за брање.

"Чим виде ауто наш, они одмах безе у оближње шумарке, бацају чешљеве, узимамо чешљеве. Обично идемо имамо асистенцију полиције. Имали смо скоро и напад на службено лице на колегу," каже Радош Костадиновић, чувар природе на Власини.

Да зараде дневно и по неколико хиљада динара, дивљи берачи боровнице са зрелим уберу и зелене плодове, они су лакши и киселији.

Боровница се бере искључиво рукама, али на Власини има несавесних берача који то чине такозваним чешљевима и грабуљама.

"Осим што се уништи комплетни грм, највише се уништавају ови изданци који би следеће године били цвет и од којих би се стварала боровница," наводи Новица Станковић, руководилац службе ПИО Власина.

Савесни берачи боровнице беру ручно за своје потребе и продају, на власинској пијаци килограм ручно браних плодова је 600 динара.

Боровница је најквалитетнија зрела. На Власини је таква на 90 одсто површина. Откуп је почео пре десетак дана.

"Род је изузетног квалитета ове године, ја не знам да ли је задњих 5-6 година био бољи од ове. Боровница је доста зрела, мало мање има бриксаже због кише," каже Томислав Станковић из откупне станице "Власина промаја".

Капацитет хладњаче је 700 тона, део боровница се замрзава, а део одмах пласира купцима у свежем стању. Откупна цена је 170 динара по килограму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара