За купине у књажевачком крају нема откупљивача?

Иако је увелико време за бербу купина, књажевачки воћари још нису почели да их беру јер још не знају цену и нема заинтересованих откупљивача, па ће изгледа сав овогодишњи род пропасти.

Књажевачки купинари почели су да примењују најрадикалније мере: неки засади купина већ су на ђубришту.

"Ево где је завршила купина и пољопривреда", показује Зорица Божиновић из Трговишта, "моја, која сам без посла и која улажем на пољопривреду."

Огорчена је и Душица Јовић: "Ми смо испали највеће будале које раде ни за шта, значи раде да би им прошло време, увек смо се трудили да дамо квалитет, од тога нема ништа.

Само у Трговишту код Књажевца годишње се произведе 130.000 килограма купина. Произвођачи кажу да је већ сада око 70 одсто рода пропало:

"Једноставно, дошло се у ситуацију да то нико не жели, најбољу, најквалитетнију робу." Један од њих каже да је крчење засада једино решење. 

У општини Књажевац кажу да су разговарали са свим хладњачарима у Србији, али да капацитета за откуп и складиштење купина нема.

"Ми смо као локална самоуправа годинама уназад, а то ћемо тек сада почети да радимо још интензивније се намеће као потреба и иницирати удруживање и повезивање начих произвођача воћа како би уз нашу помоћ могли да направе своје прерадне капацитете, како не би долазили више у ситуацију да своје "црно злато" како га они зову морају да бацају", рекао је Милан Ђокић, председник Општине Књажевац.

Локална самоуправа планира да и наредне године субвенционише производњу воћа. Међутим, у селима се с правом питају - да ли ће се, и ко - усудити за нову производњу после овогодишњег губитка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи