Млади из света волонтирају у Новом Милановцу

Седморо младих из Данске, Белгије, Шпаније, Поругалије и Мексика, у оквиру "Еко фан кампа", борави у шумадијском селу Нови Милановац. Осим што чисте и уређују школско двориште, одмах су се спријатељили са мештанима, посебно са својим вршњацима, укључили их у своје активности и вратили младост у село.

Споразумевају се на енглеском језику, гестикулацијом, а највише осмехом. Свако зна свој део посла. Једни сређују школу, други двориште, сликају мурал, обележавају терен на игралишту. Њихов домаћин, Анђела Кондић пре две године вратила се и Нови Милановац и решила да оживи село.

Омбелин Борсус из Белгије каже да су њихова села већа али да су наши људи срдачнији: "Посебно ме радује што реновирамо школу која је стара више од века." 

"Био сам у кампу у Француској, али овде срећемо више људи", каже Шпанац Оскар Пиете. "Доста радимо, али се и дружимо. Одиграли смо и фудбалску утакмицу са мештанима и победили."

Према речима Анђеле Кондић, организаторке кампа у Новом Милановца, деца су ту сваког дана:

"Фарбају ограду са нама, мало старији мештани који су стручни, у фарбању учионица, односно кречењу, баш су нам помогли доста. Старији су задужени да нас обрадују неком фином домаћом храном." 

Андеа из Португалије већ је научила неколико наших речи. Поред природе, највише јој се допада храна, за коју каже "да има укус". За то су се побринули мештани чије село први пут посећују странци. 

Зорица Јовановић им је направила гибаницу и уштипке, пекли су гостима прасе на ражњу и, како каже, били су одушевљени.

Прешли су на хиљаде километара да би се у својој еколошкој мисији први пут срели у срцу Шумадије. Донели су културу и традицију својих земаља, показали да се заједно може много.

Селу са око четири стотине житеља остављају "хвала", на различитим језицима и отиске својих вредних руку. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи