Валмиште на Чемернику, пре сезоне лова, уметничка колонија

Валмиште на планини Чемерник, двадесетак километара изнад Црне Траве, пре почетка сезоне лова угостило је уметнике, учеснике ликовне колоније "Скобаљић град" коју организује Дом културе из Вучја.

Ако путевима и оскудева, обилује природним богатствима и лепотама. Буква и бреза царују Чемерником. На 1.500 метара надморске висине рај за европске јелене и дивље свиње. До три хранилишта у Валмишту по мало сена и кукуруза стиже у сумрак.

"Ми их прихрањујемо свакодневно, али оне долазе тек предвече, значи морамо да сачекамо да бисмо их видели", каже Братислав Ристић, пословођа ловишта "Валмиште" ЈП Србијашуме.

Водичи, шест чека за одстрел на 410 хектара, смештајни капацити у ловачком дому. Комерцијално ловиште "Србијашума" на Чемернику спремно је за 1. август и почетак сезоне.

"Могу да се најаве, да дођу, да преноће, да одстреле и да уживају у овој лепоти", истиче Милан Милић, ЈП „Србијашуме", Шумско газдинство Лесковац.

Док домаћи и страни гости не стигну ово је станиште уметности. Тишина, планинска свежина, недирнута природа, непресушна су инспирација.

Зов природе је баш права ствар за људе који стварају и који остављају траг и огледало своје душе на овим подлогама, наглашава Братислав Анђелковић, уметник из Вучја и оснивач колоније.

Амбијент је идеалан за стварање, сматрају и сликари из Ниша и Зубиног Потока проф. др Љубиша Коцић и Драгослав Божовић.

Протеклих шеснаест година колоније гарантују верност најстаријих и одзив младих уметника.

Петра Младеновић из Лесковца ту је други пут: "Драго ми је што могу да учествујем са њима и што могу од њих доста тога да научим."

Из подножја Кукавице колонија је на скоро стотину километара удаљени Чемерник стигла пре пет година.

"Врло је сличан амбијент и надам се да ће и кад вратимо колонију на Кукавицу и у Вучје поново  наши уметници имати исте услове", каже Братислав Станисављевић, директор Дома културе Вучје, "и да остваре исте или боље резултате."

Чемерник и ловиште Валмиште виђени очима и душом десетак уметника пред публиком у Вучју биће наредне седмице.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи