Повртари у Банату после киша морају штите род

У Банатском Брестовцу код Панчева мештани углавном живе од повртарства. Брине их ове године какав ће имати род, јер због превише кише на овом подручју све чешће се појављују разне болести које могу умањити приносе. Стручњаци саветују да се на време заштити поврће, како би се штета умањила.

Породица Ивана Стошића живи од производње паприке, парадајза и осталог поврћа у пластеницима.

Ових дана они су принуђени да поврће третирају еколошким средствима, јер се због превише влаге појавио инсект који оштећује цвет и изазива пегавост листа.

„Врло је битно да болест није стигла до плода, јер касније не би могли да се користе за продају и тада долази до великих губитака у приносу и једноставно ту не би било решења. Деловали смо на време, док је појава још била патогена на листу и све ће се санирати на време," објашњава агроном Сара Тодорић.

Немања Јовић на свом имању од 3 хектара очекује око 100 тона лубеница и диња, а како каже било би и много више да је било више сунчаних дана.
Штету је умањио користећи препарате против гриња и против пуцања плода:

„Штитили смо лубенице прскањем, фолијама и корситили смо од свега по мало да би смо спасили род и очували вреже, да би смо имали шта да уберемо," наводи Немања Јовић, ратар из Банатског Брестовца.

Веома је важно да ратари поштују плодоред, што посебно долази до изражаја када су овако неповољни временски услови, али и да знају када да корсите препарате за заштиту биљака:

„Употреба препарата без контроле по календару је давно превазиђен систем рада у свету и ми покушавамо да препарате и код нас користимо кад то временске прилике изискују и када је очигледно да ће се без њих појавити нека болест на биљци. Располажемо изузетно добрим куративним средствима и препоручујемо пољопривредницима да реагују увек већ на самом почетку инфекције биљке," објашњава Тешо Марковић из фирме која производи препарате.

оред неповољних временских услова повртаре мучи и ниска откупна цена њихових производа, посебно лубенице коју накупцима продају за 10 динара по килограму.

број коментара 0 пошаљи коментар