"Фијат" наградио најбоље идеје за аутомобил будућности

Компанија Фијат Крајслер аутомобили Србија наградила је студенте чије су идеје о аутомобилу будућности оцењене као најбоље на конкурсу "I AM FCA - Innovation Award for Millennials". На конкурсу је учествовало стотинак студената основних и мастер студија Факултета организационих наука и економских факултета у Београду и Крагујевцу.

У Италији је таква сарадња са академцима већ традиција, а у Србији Фијат је организује први пут. 

Идеје карактерише употреба модерних технологија, смарт рачунара, умрежавање, од бежичне мреже и селфија у колима до предлога за безбедност и заштиту животне средине. Компанија Фијат Крајслер аутомобили наградила је шесторо најупешнијих. Двојица првонаграђених добила су шестомесечну праксу у компанији.

Пракса ће значити много, јер је то једини начин да се заиста упустите у свет индустрије аутомобила и да прикупите битна знања која ће вам касније бити потребна у усавршавању током рада, наглашава Лука Свилановић, студент београдског ФОН-а:

"Осмислио сам неколико побољшања, једно решење тиче се начина пословања где ће будућим генерацијама бити на располагању више аутомобила као неки претплатнички сервис."

"Моја идеја је била да аутомобили имају уграђену  апликацију у себи помоћу које ће лакше налазити паркинг место, а друга идеја је да, уколико је возач уморан, бесан, незадовољан, постоји апликација која се зове ‘mud’ и када се активира, мења се цео амбијент аутомобила како би се возач довео у боље расположење", објашњава Александар Бошковић, студент Економског факултета у Београду. 

Трочлани жири одгледао је стотинак видео-презентација у оквиру којих су млади преточили своје идеје. Све их, кажу карактерише оригиналност и савремен приступ.

Студенти су се укључили у овај сјајан пројекат, иницијативу Компаније FCA Србија која је желела је да се приближи студентској популацији и као будућим запосленима и као будућим купцима.

"Употреба друштвених мрежа и медија и повезивање свега са аутомобилима - то је нешто што старијим генерацијама није познато као њима. Они су управо те технологије користили и осмислили аутомобиле будућности", каже Славица Цицварић Костић, чланица жирија, професорка Факултета организационих наука.

Другопласирани студенти ће добити по недељу дана возило фијат 500 л на коришћење, а трећепласирани учешће на манифестацији "Џип оф роуд" у Србији.

Пројекат "Креирај свој аутомобил будућности" двоструко је користтан: за компанију посвећену одрживом развоју то је начин да сазна како млади виде ауто будућности, а за младе да искажу своје идеје и да се кроз овакве пројекте још током студирања укључе у пословање мултинационалних коропорација.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво