Путеви за бољу будућност

Ромска насеља у неколико лозничких села до краја године добиће нову инфраструктуру. Пројекат се финансира новцем из фонда Европске уније, Владе Републике Србије и града Лознице, а најобимнији послови тренутно се одвијају у Јадранској Лешници где ће око 200 мештана ускоро добити реконструисане путеве.

Годинама путем који води кроз ромско насеље у Јадранској Лешници одрасли и деца ишли су у гуменим чизмама. Они најмлађи приликом великих киша и снегова до школе често нису ни могли. Радови на уређењу канала у завршној су фази, након чега следи и реконструкција пута.

"Ја имам четворо деце, а за моју децу и целу малу ово је будућност. Да смо овако нешто сањали да ћемо имати овакав пут ми стварно ни у сновима нам не би дошло тако нешто", задовољан је Милоје Матић из Јадранске Лешнице.

"Деца су ишла кроз реку, кроз воду су ишла, сад имамо боље и за децу и за нас, бољи су услови сада", објашњава Милорад Бојић, из Јадранске Лешнице.

Око 40 домаћинстава ромског насеља у Јадранској Лешници након нове путне инфраструктуре, нада се и решавању осталих проблема.

"Још шта је овде неопходно у ромском насељу одрадити у разговору са мештанима ромског насеља јесте вода и струја, то је тренутно највећи проблем у ромском насељу. Када се може очекивати и решење тих проблема? У разговору са руководством града Лознице имамо и нека обећања да за догодине има шансе да се одраде и ти проблеми", каже Драган Тодоровић, председник савета МЗ Јадранска Лешница.

Поред Јадранске Лешнице, радови на уређењу и асфалитрању путева, као и на изградњи дечијих игралишта одвијају се и у ромским насељима у селима Јошева, Горњи Добрић и Лешница.

"Укупна вредност пројекта је 283 797 евра од тога је учешће донатора 85 посто, 242 хиљаде отприлике, и учешће града Лознице је 15 посто значи 42 хиљаде евра је учешће наше", каже Томислав Арнаутовић, шеф одсека за локални и економски развој.

Пројекат "Путеви за бољу будућност" реализује се у оквиру програма ИПА из 2013. године, а радови на реконструкцији путева требало би да буду готови до 10. октобра.

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар