Посао за особе са инвалидитетом у Крушевцу

Од двадесет јавних радова које ће Национална служба за запошљавање ове године реализовати у Расинском округу, осам је намењено особама са инвалидитетом. За запошљавање 63 особе из те категорије, из буџета је обезбеђено 8,3 милиона динара.

Сарађујући са Удружењем Етно Расина чланови удружења глувих и наглувих Крушевца које броји 160 активних чланова, годинама се кроз пројекте јавних радова усавршавају у бројним занатским вештинама. Од ткања, веза, плетења и хеклања до израде декупажа.

„Оне су вредне жене, жене које стварно хоће да раде и које јако лепо раде", каже Јованка Лазић из Удружења „Етно Расина" Крушевац.

Кухињски текстил , дечије играчке и украсне предмете које ће кроз овогодишњи пројекат израдити једанаесторо чланова Удружења глувих и наглувих, дароваће у хуманитарне сврхе.

„Нама је ово много важно. Ми радимо и добијамо плату за ово. Захваљујући овом пројектумноги су добили услов и за пензију, чак су и неки добили ново радно место", објашњава Љиљана Радовановић, чланица УО Организације глувих и наглувих Крушевца.

"Мана ових пројеката је што трају кратко. Раније су трајали шест месеци, сада су то уговори о привременим и повременим пословима који трају четири месеца и мислимо да незадовољавају потребе наших корисника јер су сви они,  из категорије социјално угрожених гупа", каже Ивана Ђорђевић Филиповић, секретарка ОО глувих и наглувих Крушевца.

Од 580 особа са инвалидитетом из Расинског округа које се налазе на евиденцији крушевачке филијале НСЗ, њих 120 ове године дошло је до посла захваљући јавним радовима и активним мерама запошљавања за шта је из буџетског фонда опредељено 12 милиона динара.

Директор НСЗ филијала Крушевац, Предраг Марковић истиче: "Задњих неколико година се особе са инвалидитетом одлучују и за програм самозапошљавања. Ове године имамо петоро њих који су се определили за те ствари. Кренули су сопствени бизнис, ми ћемо покушати кроз менторинг и давања свих осталих информација да им помогнемо да наставе да раде. Али морају да изађу из те сенке где су. Да видимо шта знају, шта умеју, за шта су заинтересовани. Променила се и слика код послодаваца и размишљање о томе и мислим да много бољи резултати могу да буду."

Локалним акционим плановима, кроз јавне радове, од августа ће у Расинском округу до посла доћи још 200 особа са инвалидитетом.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво