Награда за породичну продукцију

На недавно одржаном Фестивалу филмског стваралаштва за децу и омладину у Београду породица Бачкоња из Панчева добила је награду за продукцију. Једанаестогодишњи Лазар учествовао је са два филма, док је четрнаестогодишњи Петар освојио три награде, међу којима и ГРАНД ПРИ за филм „Скривалица".

Четрнаестогодишњи Панчевац Петар Бачкоња заинтересовао се за филм још пре неколико година, када су и настали његови први аматерски радови. Већ три године учествује на дечијим фестивалима и добија награде за камеру, режију, а недавно и ГРАНД ПРИ за кратки играно-документарни филм о свракама „Скривалица". Највише га интересују животиње.

„Моји филмови говоре о природи, али има и елемената научне фантастике, па и акције. То су документарни филмови, али у последње време волим и комедију", каже Петар Бачкоња.

Стопама свог старијег брата кренуо је и 11-годишњи Лазар, који је до сад урадио два филма, "Чоколадирај гласно" и „Кување са чудовиштима."

„Кување са чудовиштима" сам правио уз помоћ фигурица од пластелина, које сам вајао још као дете, па сам их сад анимирао", објашњава Лазар Бачкоња.

Лазар више воли да црта и да игра фудбал, а већ је имао и изложбу са оцем, који је ликовни уметник и педагог. Он помаже и Петру при изради филмова.

„Петар у почетку није знао да едитује, па сам ја ту помагао. Монтирао сам, али више само слагао кадрове, јер је Петар тачно знао који кадар хоће и колико да то траје", објашњава Предраг Бачкоња. 

Петар већ има свој интернет канал са 30-ак филмова. Жеља му је да се школује у Чешкој, постане чувени режисер, а највећи узор му је Стивен Спилберг.

број коментара 0 пошаљи коментар