Бундеве исплативије од вишања за топличке пољопривреднике?

Ова година је за већину пољопривредника у топличком крају, кажу, једна од најтежих: због временских неприлика и поремећаја на тржишту воћа многи од њих су претрпели велике губитке, због чега многи размишљају и о гајењу алтернативних, пољопривредних култура које су све траженије на тржишту. СОТ

Може ли тиква да спасе пољопривредна газдинства у Топлици, у години када од вишања и, сви су изгледи, ни од осталог воћа, нема велике користи?

Миша Петковић из прокупачког села Горње Стражаве, у коме нема домаћинства без воћа, тврди да ова производња свакако може да обезбеди додатне приходе, због чега је он упорно, већ годинама узгаја на својим парцелама:

"Највише прихода дају семенке и уље. После цеђења, семенке смо досушили и направили тиквино брашно."

Мишино враћање тикава и бундева на њиву, за сада следе малобројни произвођачи у овом делу Србије. Један од њих, познати пчелар Југослав Момчиловић из Грудаша, који тикву голицу гаји на пола хектара, каже да се није покајао:

"Може да буде идеална замена за неке воћарске културе, јер то јесте ратарска и повртарска култура, али може да да одличан принос. Голих семенки може да , рецимо у голој семенци може да буде негде око 500 до 1000 килограма, све зависи од године.

Они који се одлуче за ову производњу, већ у наредној производној години имаће више информација о новим сортама, захваљујући својеврсном огледном пољу, на коме расту неке од водећих европских сорти.

"Овде имамо девет врсти бундева, односно, како их ми зовемо печенки и имамо једну врсту, тикву голицу", каже Петковић.

Да се овде осим производње све озбиљније размишља о преради, потврдила нам је исаветодавац Душка Петровић, која је укључена у припрему пројекта за конкурисање код државе.

"Они планирају да конкуришу за линију хладно цеђење уља од семенки тикве и имају могућност да остваре подстицај у висини од петнаест милиона", објашњава Душка Петровић, саветодавац у ПСС у Прокупљу".

Захваљујући начину производње, који, уз минималан физички рад не изискује употребу хемије, тикве и бундеве, као и производи од њих,спадају у најздравије намирнице, а њихова цена на тржишту је више него задовољавајућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи