Изложба Кацуми Цуђија у Јагодини

У Музеју наивне и маргиналне уметности приређена је изложба Кацуми Цуђија, уметника из Јапана који је познат по својим пастелима али и скулптурама од танких грана пронађених у природи.

Чувар подсвесних жеља, мисли и надања, тако о уметнику из Токија говоре ликовни критичари. Његови пастели су позорница за мачке, арлекине и небодере којима гради свој имагинарни паралелни свет.

Своје скулптуре Кацуми Цуђи прави од ситних комада дрвета, а наизглед крхка структура шаље поруку о моћи коју природа има.

"Његова порука је једноставна, пријатељска - а то је мир како у реалном окружењу свету тако и онај духовни, у нама самима", истиче Нина Љубомировић, из Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

Више од четири деценије Кацуми је посвећен сликарству. Његово уметничко име - Муга Цигуру - значи: Снови побеђују, а свој рад усмерава ка најмлађој популацији:

"За мене је извор велике среће могућност да деци која сањају или пак људима који пате, тугују подарим осмехе. Ја сам следбеник Ши Њо Ен школе будизма и научио сам да религија има моћ да споји људе широм света. У Србији сам у више наврата имао прилику да спознам љубав, и дубок осећај захвалности."

Кацуми Цуђи већ неколико година је учесник Бијенала наивне и маргиналне уметности, а овог лета са уметницима из целог света ради и на Међународној ликовној колонији на Златибору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи