Русини у Куцури

На територији Србије, Русини живе дуже од 260 година. Према последњем попису, евидентирано их је више од 14 хиљада. Како данас живе и када су населили Бачко село Куцуру код Врбаса у причи Симе Будимира.

Бачко село Куцура има око четири хиљаде становника, од којих су четрдесет одсто Русини. У селу се налазе три цркве, Грчкокатоличка, Православна и Римокатоличка.

О добијању назива Куцуре постоје две легенде. По оној народној, у овом месту је живело много лепих девојака које су већином биле ћерке рибара. Када су момке који су их обилазили питали - где идете, одговарали су - код цура. Тај одговор је прешао у назив Куцура. По другој легенди назив места долази од речи Коцур Српски Куцура.

У селу се налази и Русински музеј са неколико хиљада експоната, највећи ове врсте у Војводини.

Ђура Макаји, матичар у Куцури, каже да су Русини тамо дошли 1763. године, када је Марија Терезија преко свог администратора дала дозволу једном безбедњаку из Крстура, Киш Петру, да доведе 150 слободних породица из данашње Украјине, а тада је то била Кијевска Русија.

Русинска народна ношња и данас плени својом лепотом.

"На мени је тренутно свечана гардероба која се носи у топлијим деловима године", каже Јелена Буила из Куцуре. И додаје: „Та се роба облачила за неке веће верске празнике или неке свечане прилике као што су свадбе, венчања и крштења."

И данас је право задовољство видети лепе Русинке када недељом крену у шетњу улицама Куцуре или у цркву.

број коментара 0 пошаљи коментар