Наука није баук за шабачке предшколце

Светски Дан науке обележен је у шабачком Научном клубу, у оквиру Центра за стручно усавршавање, програмом за најмлађе Шапчане. Под слоганом "Наук није баук", деца из Предшколске установе уживала су у презентацији нових инсталација и сазнањима о Николи Тесли.

Где је рођено "дете светлости", наш највећи научник Никола Тасла? Какво је детињство имао, колико је радио и какав би свет данас био да нема његових проналазака, шабачки малишани могли су да виде најпре у научном цртаном филму, а потом и да разгледају инсталације - Теслину куглу електрицитета, диполну антену, радио-телеграфију.

Игра у научном парку била им је посебно занимљива.

"Никола Тесла је изумео сву струју овог света, да би направио да ми можемо да гледамо шта желимо", рекла је једна девојчица. "Данас ћемо видети шта све може. Данас ћемо радити све око струје и видећемо и истраживаћемо."

Шабачки предшколци посебно су се интересовали за "ремен систем" где су видели како могу да се подигну са мање снаге и нову инсталацију - "динамо бицикл", који уз помоћ наше енгије производи струју.

"Овде у Парку науке, са енергијом коју сами произведемо можемо упалити светло, можемо напунити батерију на таблету, или мобилном, а такође можемо и покренути локални радио који се може чути пиликом покретања овог динамо бицикла", објашњава деци Тамара Пејић, стручна сарадница у Парку науке у Шапцу.

Овакве активности на отвореном, мимо соба у вртићима, вишеструко су корисне за децу, истиче Венера Андрић, васпитачица ПУ "Наше дете":

"Деца су много учила, много сазнала, истражујемо, експериментишемо. Иако су мали, они имају доста информација, знају о Николи Тесли, али ово је један леп начин да то знање и освеже."

Научни парк у Шапцу постоји већ шест година и располаже са 29 инсталација. Посебно је занимљив у време ђачких екскурзија, када угости око 500 ученика и наставника месечно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво