Настављена градња Хируршког блока у Врању

У Врању је пре тринаест година почела изградња новог Хируршког блока у Здравственом центру. Међутим, после седам година радови су заустављени јер није било новца. Средствима Европског прогреса, Министарства здравља и локалне самоуправе, изградња је настављена прошле године.

Уређују унутрашњост зграде, постављају грејање, вентилацију, инсталације, уграђују лифтове, стерилизаторе.

Болница под једним кровом или нови Хируршки блок обухвата шест хиљада квадрата на шест етажа.

Ту ће бити ургентно одељење, хирургија, патологија, породилиште, шест операционих сала, интензивна и полуинтензивна нега, дијагностика и информациони центар, истиче  др Драган Величковић, директор Здравственог центра у Врању:

"Имаће деведесет кревета, 12 у интензивној нези, шок-соби и шест у полуинтензивној, остатак на Хирургији."

Из европског развојног програма Прогрес издвојено је 2,8 милиона евра, Министарство здравља финансира куповину опреме и радове са милион и по евра, локална самоуправа а са 280 хиљада евра инфраструктуру. Хируршки блок ће бити спојен са старим павиљонским делом.

"Обезбеђена је пројектно-техничка документација за стари део који је финансирао ЕУ Прогрес са 50 хиљада евра", каже др Слободан Миленковић, градоначелник Врања. "Ми ћемо, преко Канцеларије за јавна улагања, ући у реконструкцију старог дела."

У врањском Здравственом центру лечи се око 300 хиљада становника Пчињског и Косовско-поморавског округа. Хируршки блок ће како је најављено, почети да ради идуће године. 

број коментара 0 пошаљи коментар