Има ли решења за "дивље" депоније у Пожаревцу

Пожаревац, као и већина градова у Србији, нема ниједну званичну депонију. Има једну привремену, велики број дивљих и једну за шут који се, ипак, не одлаже ту већ на њиве и околне путеве. Град треба да одреди нову локацију, али усклађивање са стандардима заштите животне средине је спор процес. До тада, све који улазе у град дочекују гомиле смећа.

Када уђете у Пожаревац из правца Великог Градишта дочека вас депонија шута. Требало је да буде иза дрвећа, али је изашла је на регионални пут и наштетила пољопривредној производњи.

"Летину не можемо да узмемо", истиче Благоје Савовић из Пожаревца. "Не можемо да дођемо до њиве. Косим детелину. Преко овог стења и камења треба да прођем."

Због коришћења приватне својине, Градско комунално предузеће прошле године само једном власнику исплатило је 30 милиона динара. То очекује и Драган Ђорђевић коме је пропао воћњак и градња куће:

"Од овог плаца нема ништа. Он је изгубљен за сва времена. Ту је бацано ђубре, шут, угинуле животиње, отрови."

Јаворка и Миодраг Антоновић не могу да дођу и оду са своје фарме, јер им пут годинама затрпавају смећем. Често долазе и у сукобе са онима који га одлажу.

"Ми треба ту да будемо, да спавамо због животиња, да живимо", каже Јаворка Антоновић. "Али не смемо да заноћимо, јер смо стари и може неком да позли. Принуђено смо да сиђемо доле код сина у стан."

"Овуда је некада водио пут до касарне Сопот. Био је толико широк да су могли да прођу камиони и тенкови. Поред њега, ту су још два пута која су водила до кућа и њива мештана из околине, али сада су сви затрпани смеће."

Град треба да реши проблем, али нова локација мора бити у складу са еколошким стандардима. Власници фирми који овде одлажу шут, правдају се да не постоји званична депонија.

"Оно што ми сада можемо да урадимо је да извођаче који се налазе на територији Пожаревца и који имају проблеме са тим шутом упутимо на одређена приватна лица која имају погоне и постројења за прераду грађевинског шута", рекао је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

Иако је протеклих петнаест година овде смеће бацао ко је како стигао, било је само спорадичних казни.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 10. јул 2018, 17:21)
anonymous [нерегистровани]

kazne

uvesti kazne i sa tim novcem placat radnike koji ce smce da odvuku na propisano mesto.