Филмска магија у Бајној Башти

У Бајиној Башти синоћ је завршен 5. Башта фест, међународни фестивал кратког играног филма. Последње фестивалске вечери додељене су награде најбољима по оцени стручно жирија и младих Бајинобаштана.

Све је почело као лепа идеја двоје младих, а до малог јубилеја 5. године "Башта фест" се изборио за значајно место на културној мапи не само вароши крај Дрине.

"Ми имамо све више инетрнационалних гостију, у жирију сада имамо двоје интернационалних чланова жирија тако да некако вест о фестивалу веома брзо расте и ми смо ове године од фестивала у Познању у Пољској били проглашени за један од десет најинтересантнијих фестивала кратког метра у Европи," каже Маја Шуша, идејни творац и оснивач Фестивала.

Све веће инетересовање и публике, посебно младих Бајинобаштана, али и странаца, учесника и гостију намеће и нове обавезе у организацији.

И волонтера је све више па се око фестивала окупља пуно добре енергије.

"Ти људи који се скупе некако су пуни позитивне енергије, љубави према филму и генерално свему што што филм носи и онда се деси та магија и само у 4 дана се препустите да вас води овај фестивал и на крају се са осмехом оду из Бајине Баште и врате одакле су дошли," наводи Славен Дошло, оснивач Фестивала.

Фестивалска магија ове године привукла је 26 филмова из 18 земаља, упркос киши која није дозволила све планиране пројекције на отбореном.

Завршно вече посвећено је најбољима у више категорија, а најважнија награда "Златна имагинација" додељена је једногласном одлуком жирија на чијем челу је био Доменико ла Порте филмски новинар и уредник, румунском филму "Ноћ у Токорикију" ауторке Роксане Строје.

Гости фестивала успели су да виде и део туристичких знаменитости регије којима су без изузетка одушевљени.

број коментара 0 пошаљи коментар