Археолози у неолитском насељу Дизаљка у Липовцу

У Србији има око пет стотина налазишта из периода винчанске културе. На једном од њих, насељу Дизаљка у Липовцу, које се простирало на 35 хектара и изгорело у пожару пре више хиљада година, почела су прва обимна истраживања.

Истраживања у насељу Дизаљка у Липовцу обављају стручњаци Народног музеја у Аранђеловцу и београдског Археолошког института.

На тридесетак центиметара испод земље,трагови живота од пре 6.500 година.

Остаци неолитског насеља из фазе винчанске културе указују на интензивно живљење на том простору, а ископани материјал сведочи о снажном економском развоју становника.

Милиметар по милиметар, археолози откривају културни слој давне цивилизације.

"Имамо остатке зидова стамбених објеката и делове ентеријера који су саставни део свих неолитских кућа, пре свега, фрагменти керамике, камено оруђје, жрњеви, пршљенци, тегови за ткалачки стан и све остало што иде, окресано камено оруђје, набраја професор др Славиша Перић, археолог.

Локалитет Дизаљка у Липовцу, евидентиран је 1911. године.

Двадесетак година касније, пробна ископавања обавила је екипа београдског Народног музеја и Универзитета из Харварда.

Истраживања, на основу геофизиолошких снимања,указују на то да се насеље налази на дубини до 1,80 ,метара, а сав пронађен материјал биће детаљно анализиран и обрађен."На тај начин се сачува, документује и након тога и публикује, да буде доступно јавности," каже Ружица Арсенијевић, докторанд археологије.

Живот у неоплиту на територији Аранђеловца и Тополе, почиње још у седмом миленијуму пре нове ере.

Поред локалитета Дизаљка у Липовцу, истражују се још три налазишта у околини.

"Овај локалитет, поред локалитета Дворине, који ће ће радити Народни музеј ове године, представља једну заиста интересантну можда и туристичку атракцију, која ће допринети једној нашој туристичкој понуди," каже Дарко Павловић, директор Народног музеја у Аранђеловцу.

Насеље се налази у сред њиве, тако да је доста материјала сталним орањем,уништено.

Зато је неопходно интензивно архелошко истраживање локалитета, као допринос науци и драгоцен каменчић у склапању мозаика о неолитизацији Балкана.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара