Рудничанин Момчило Пауновић у потрази за светлошћу

Момчило Пауновић са Рудника, за неколико деценија, направио је колекцију од стотинак лампи, међу којима је највише рударских. Неке међу њима старе су више векова.

Дочаравање мисије проласка кроз таму тако би, укратко, Момчило Пауновић са Рудника описао несвакидашњу колекцију лампи и фењера. Предмете који су га фасцинирали почео је да прикупља још од малена.

"Имао сам прво једну карбитну лампу коју је мој деда донео из рудника и после тога се то множило, множило, скупљало, куповао сам, неки су ми људи поклањали и тако дошао сам до колекције од стотинка комада", каже Момчило Пауновић.

Светлост у рудничким окнима фасцинира га читавог живота, па је међу занимљивим лампама највише рударских из 19. и 20. века, али има и других изузетних и вредних примерака:

"Ту има лампи од античког доба, старих преко 2.000 година па до најновијих рударских лампи, има фењера и лампи са Бечког двора старих по 150 година."

Знатижеља и склоност ка историјским па и мистичним причама и предметима допринела је, објашњава Пауновић, истраживању како се трагало за светлошћу:

"Како се и људски род развијао, како су се људи у то време мучили овај са том, са тим пламичком светлости до сад. Могао би да нађе иглу према овом најновијем рударском осветљењу и тим лампама." 

Прикупљање и чување и фењера само је један од бројних хобија овог аутомеханичара у пензији који срце пуни причама о свом месту и рударству, а дом старинама, документима и фотографијама.

број коментара 0 пошаљи коментар