Белa Паланкa: више посла, све више гостију

Бела Паланка је донедавно била једна од најнеразвијенијих општина у Србији. Данас у њој раде фабрике, а шансу виде и у туризму.

После више од једне деценије, први пут је у Белој Паланци, отворена фабрика. Посао је добило сто радника, а када почне производња у пуном капацитету, биће запослено 250.

Тијана Марковић из Беле Паланке каже да је задовољна: "Била сам два месеца на обуци, сада сам потписала уговор на шест месеци. Никада до сада нисам радила, ово ми је први посао".

"Овде се тешко долази до посла и баш значи да се нађе посао. Треба овако да се отвори нека фабрика, да би људи радили", каже Милица Ранђеловић из Беле Паланке.

Весна Митић, шефица производње компаније "Трендтекс" говори о фирми која се бави производњом, конфекционирањем ХТЗ опреме: „Производи су сви намењени западноевропском тржишту. Нема довољно школоване радне снаге. Управо је завршена обука једне групе и сви ти радници су сада у сталном радном односу".

Запошљавање је у Белој Паланци приоритет, али за последњих годину дана завршено је и неколико великих пројеката.

Горан Миљковић, председник општине Бела Паланка каже да им је огромно задовољство што су реконструисане основне школе "Љупче Шпанац" у Белој Паланци, основне школе "Јован Аранђеловић" у Црвеној реци, оба објекта предшколске установе "Драгица Лаловић"...

Добар географски положај, богато историјско наслеђе и природа, натерали су белопаланчане да шансу траже и у развоју туризма.

"Ми смо већ у првих пет, шест месеци, имали пуно туриста. То су углавном пензионери. Не бежимо од њих, напротив, ми их волимо и добордошли су. То су углавном туре из Београда, из већих места Војводине", каже Милош Лилић, директор Туристичке организације Беле Паланке.

Од недавно центар Беле Паланке краси макета античке Ремисијане. Белопаланчани су поносни сада на свој центар града и препоручују туристима да обавезно овде сврате и сликају се, јер, како кажу, ту су некада столовали римски императори.

број коментара 0 пошаљи коментар