Мештани Пивнице забринути због загађења из локалног силоса

Нашој Редакцији су се обратили мештани села Пивнице у Оштини Бачка Паланка, незадовољни што у близини њихових кућа ради мешаона сточне хране са силосом. Грађани тврде да ниво буке превазилази прописане оквире и да им здравље угрожава прашина која се ствара у процесу производње.

Бука и прашина коју праве силос и мешаона сточне хране предузећа „Генерал Фуд" ујединили су мештане села Пивнице који живе у делу улице Петра Драпшина. Они сматрају да овакав објекат не може да послује у центру насеља.

"Ту је школа, ту је црква, ту је тржница, ту је забавиште. То је огромна прашина, микотоксина и свега има у томе, тако да ја подржавам њих и то није смело још у старту да се дозволи да се у центру села тако нешто изгради", каже Александар Бикицки.

Силос постоји више од две деценије, недавно је променио власника, а нови је одмах почео пробну производњу и реконструкцију. Бивши власник је такође био критикован због буке, а Љубица Лазаров показује да је случај био и на суду 2005. године.

"Постоји пресуда којом Окружни суд у Новом Саду поништава решење првобитно о изградњи индустријских објеката у Пивницама у блоку број 14", објашњава Љубица Лазаров.

Мештани који живе у близини силоса наводе да су се обраћали на више адреса тражећи помоћ.

"Видели сте и сами колико је дограђено тих ћелија и они стално граде. То све горе ће нама бити. А нико ништа не предузима од надлежних органа", каже Милан Жабаљац.

Из Општине Бачка Паланка наводе да су 2012. на јавни увид Нацрта за измене и допуне Плана генералне регулације Пивница, стигле две примедбе и ниједна се није односила на силос у центру села.

Инспектор за заштиту животне средине је недавно извршио надзор и утврдио да је систем затвореног типа и да се прашина сакупља у унутрашњости силоса. Што се буке тиче наложено је да се поново изврши мерење.

Власник силоса, Владимир Мандић је у разговору са нама најавио да ће након стручног налаза изоловати делове објекта за које се утврди да стварају буку. Каже, жели добру сарадњу са мештанима, пошто су му потребне сировине за прераду, јер овде прави храну за своје фарме пилића и кока носиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво