Исплатив узгој малина у контролисаним условима у ваљевском крају

Малинари у вишим пределима ваљевског краја приводе крају бербу традиционалних једнородних сорти малине. Сезона је, због временских услова, лошија од претходних, а то је утицало и на цену. У појединим ваљевским селима одлучују се за контролисану производњу малине, како би остварили бољу цену.

У ваљевском селу Брезовицама, производе малину у контролисаним условима. Због веће откупне цене, за 50 динара по килограму, готово свако домаћинство, малинарством се бави, на овај начин.


Богосав Калабић, село Брезовице каже: "Мало и цена мада је више има посла,око ове производње.Нема прскања хемијским препаратима ни корова,исто тако од хладњачара коме дајемо малину,имамо стручњака који нам,који нас упућује са чим може да се прска малина,не може да се прска...Исто они узимају узорке листа,узимају узорке плода,тако и да по мени није лоша прича".

Већина местана своју малину предаје у локалној хладњачи, код својих комшија,у домаћинству Томића, који већ две године успешно откупљују малину по стандардима контролисане производње.

"То су захтеви које поштујемо и они и ја и боримо се да испоштујемо. До сада нисмо хвала Богу имали никаквих проблема. Где иде малина? Скандинавске земље горе где људи стварно мисле што кажу о здрављу и гледају шта купују" каже Драган Томић, хладњачар.

Упркос потешкоћама и отежаним условима производње, у Брезовицама су оформили и своју задругу.

Сретен Милутиновић, председник Удружења "Воће-Повлен" каже: "Брезовице органик, тако смо и у имену, у називу задруге смо нагласали да ми желимо да се бавимо органском малином. Очекујем да ћемо остварити већи профит, то је првенствено циљ,наравно цена је увек мотив."

Мештани Брезовица имају и свој Дан малине, где промовишу квалитет њиховог производа, који задовољава и најпробирљивије светско тржиште. Можда би воћари овог села, могли да послужи као пример осталим малинарима да се, и у тешким сезонама - може до боље зараде.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво